0%
Figyelem: JavaScript futtatása nem engedélyezett böngészőjében vagy ezen a weboldalon! Nem biztos, hogy ebben a kérdőívben így minden kérdésre választ tud majd adni. Kérjük, nézze át böngészője beállításait.


Csatlakozás külföldi kutatási infrastruktúrákhoz

Igényfelmérő kérdőív


Az ESFRI (Kutatási Infrastruktúrák Európai Stratégiai Fóruma) 2021 Roadmap aktualizálásának előkészületeivel összhangban a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) felmérést indít a különböző szakterületek kutatói közösségeinek bevonásával. A kérdőíves felmérés célja, hogy a hazai kutatói közösségek aktív részvételével a Hivatal megismerje és mérlegelje, hogy mely, már meglévő és jelenleg alakulóban lévő külföldi kutatási infrastruktúrákban indokolt Magyarország jövőbeni részvétele. A részvétel megítélése minden esetben komplex folyamat, amely az alábbi főbb szempontok figyelembe vételével valósul meg:
 

  • a hazai tudományos közösség számára mennyire hasznos az adott külföldi infrastruktúrában való részvétel,  
  • mi a részvétel módja és hogyan valósul meg a hazai kutatócsoportok hozzáférése,
  • hogyan aránylik a részvétel költsége a várható tudományos és egyéb várható haszonhoz.

 

A külföldi kutatási infrastruktúrákhoz történő csatlakozási/részvételi javaslatokat a Hivatal összesíti, azaz ha egy infrastruktúrát több intézmény is javasol, javaslataikat összevontan kezeli. A kérdőív eredményét a Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Bizottság (NKIB) bevonásával az NKFI Hivatal értékeli. Amennyiben a külföldi kutatási infrastruktúrában való hazai részvétel indokolt, úgy a csatlakozáshoz szükséges támogató dokumentumot a Hivatal biztosítja, továbbá a szükséges forrást költségvetésébe betervezi.

Minden esetben kérjük, hogy a javaslattevő intézmény részéről az intézmény vezetőjének támogató nyilatkozatát  feltölteni szíveskedjenek.

A kérdőívben a következő rövidítéseket használjuk:

 
KI= Kutatási infrastruktúra

Mindazoknak a tematikailag összeillő és egységet képező berendezéseknek, laboratóriumoknak, adatbankoknak, információs rendszereknek, a hozzájuk kapcsolódó emberi erőforrásoknak (a kutatói erőforrások mellett a működtetés, üzemeltetés és a menedzsment kapacitásait is beleértve) és szakértelemnek, valamint a tudományos tevékenységet támogató szolgáltatásoknak az összessége, amelyek szükségesek a magas minőségű, nemzetközileg is versenyképes kutatói munka megvalósításához.


KKI= Külföldi kutatási infrastruktúra

Külföldi kutatási infrastruktúrának nevezzük azt a KI-t, amely részben vagy egészben külföldön működik és/vagy tulajdonosai részben vagy egészben külföldiek.


Kérjük, a kérdőív kitöltésével járuljon hozzá Ön is a tényeken alapuló döntéshozatalhoz!

Együttműködésüket előre is köszönjük!

86 kérdés található ebben a kérdőívben.